TEHOSTETUOTANTO

TEHOSTETUOTANTO

TEHOSTETUOTANTO

Stadin ammattiopiston tehostetuotantolinjalla keskitytään liikkuvan kuvan jälkikäsittelyyn ja tehosteisiin sekä erilaisiin animaatiotekniikoihin. Linja on yo-pohjainen, ja ryhmissä aloittaa vuosittain noin 20 opiskelijaa. Työskentely tapahtuu pääosin pienryhmissä.

“Opintoihin kuuluu paljon asiakasprojekteja, joissa yhdistetään videota, ääntä, grafiikkaa ja green screen -työskentelyä. Itse projektit vaihtelevat vuosittain. Aikaisemmin opiskelijoilta on tilattu esimerkiksi Euroskills-esittelyvideo. Opiskelijat tekevät myös paljon omia projekteja”, kertoo Taina Rahkola, joka on toiminut Stadin ammattiopiston AV-osastolla opettajana vuodesta 2009.

Omia projekteja työstetään omalla ajalla, mutta myös koulun puolelta vaaditaan paljon itsenäistä työskentelyä. Tehostetuotanto ja AV-ala vaativat panostusta, jotta opinnoista saa kaiken mahdollisen irti. Myös alalla tarvittavien ohjelmien käyttö vaatii paljon harjoittelua. Koululla on käytössään laaja valikoima ohjelmia, joita opiskelijat hyödyntävät projekteissaan. “Tehostetuotannossa käydään läpi Adoben ohjelmia, kuten Photoshop, Illustrator, After Effects ja Audition. 3DS Maxia käytetään 3D-animoinnissa ja DragonFramea stopmotionin puolella”, Rahkola kertoo. “On myös tärkeää hallita kameratyöskentely ja videovälineistö.”

Opiskelijan on hyvä olla motivoitunut myös tulevaisuuden kannalta. Opintoihin kuuluu toisen vuoden keväällä työharjoittelujakso. Rahkolan mukaan opiskelijat työllistyvät harjoitteluaikanaan usein esimerkiksi mainostoimistoihin, elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöihin sekä erilaisiin jälkituotantoihin. Tänä keväänä opiskelijoita ovat työllistäneet mm. Fake Production ja Post Control. Motivaation lisäksi Rahkola painottaa kansainvälisyyttä. “Meiltä on myös mahdollisuus lähteä suorittamaan työssäoppimisjaksoa ulkomaille. Stadin ammattiopistolla on muutamia yhteistyökouluja ulkomailla, mutta on myös mahdollista hakea paikkaa itse apurahan avulla. Opiskelijoitamme on lähtenyt esimerkiksi Irlantiin, Saksaan ja Balille”, kertoo Rahkola, joka toimii koulun kansainvälisyysvastaavana. Kansainvälinen kokemus on muutenkin hyödyksi; työelämässä tiimit ovat usein monikulttuurisia, joten kielitaidosta on apua. Joskus työhakemuksiakin pyydetään englanninkielisinä.

Osa opiskelijoista hakeutuu koulun jälkeen vielä alan jatko-opintoihin, ja osa taas on saanut vakituisen työpaikan harjoittelun kautta. Vaihtoehtoja on monia, koulutuksen tarjoamat mahdollisuudet ovat rajattomat.