FINNISH GAME JAM

FINNISH GAME JAM

Finnish Game Jam (FGJ) on tapahtuma, missä pelinkehittäjät kootaan ryhmiin. Ryhmän tarkoitus on suunnitella peli. Peli voi olla tietokone-, mobiili- tai lautapeli. Tapahtuman lopuksi peli esitellään yleisölle ja samalla näytetään, miten peliä pelataan. Tapahtuma alkoi 75 hengen voimin, ja kaikki jakautuivat ryhmiin, jonka jälkeen ryhmät aloittivat pelien suunnittelun.

Haastattelimme Mikko Sallista, tapahtumajärjestäjää ja Stadin Ammattiopiston pelialan opettajaa. Kysyimme Salliselta muutaman kysymyksen, joihin lukijat mahdollisesti haluavat vastauksen tapahtumaan liittyen.

Mistä Game Jamin idea on lähtenyt?
Game Jamia on järjestetty pelikehittäjien piireissä pidempään. Isoimmat Game Jam -tapahtumat ovat lähteneet 15 vuotta sitten liikkeelle. Global Game Jam on järjestetty ensimmäistä kertaa noin 10 vuotta sitten. Suomessa ensimmäinen Game Jam -tapahtuma järjestettiin noin seitsemän vuotta sitten.

Isoimmat haasteet tapahtuman järjestelyssä?
Suurin ponnistus oli se, että yhdessä muiden Game Jam tapahtumajärjestäjien kanssa sovitaan tapahtuman sisältö aina tietyllä kaavalla. Tapahtuman järjestäminen aloitettiin kolme kuukautta ennen itse tapahtumaa. Tapahtumajärjestäjät etsivät sponsoreita tapahtumalle heti tapahtumajärjeselyn alussa. Pienin haaste on kuitenkin mainostus, sillä FGJ on tunnettu tapahtuma pelinkehittäjien keskuudessa.

Mikä on koulun rooli Game Jam -tapahtumassa?
AV-Stadi on yksi noin 15 paikallisesta järjestöstä joka on mukana järjestämässä tapahtumaa. Koulu tarjoaa tilat ja laitteet ryhmille, ja koulu on vapaaehtoisesti mukana. Koulu tuli mukaan tapahtuman järjestämiseen sen jälkeen, kun koulussa oli lähtenyt käyntiin pelilinja.

Saivatko kaikki ryhmät tehtyä pelinsä valmiiksi?
Kaikki ryhmät, paitsi yksi, saivat tehtyä pelinsä valmiiksi. Ryhmä, joka ei saanut peliä valmiiksi, sisälsi ainoastaan kaksi henkilöä. Pelin valmiiksi saaminen vaatii ajanhallintaa ja taitoa jakaa työt ryhmäläisten kesken.