AV-TUOTANTO

AV-TUOTANTO

AVTUOTANTO

AV-tuotanto pitää sisällään kaiken mahdollisen. AV-tuotanto on kuvan ja äänen tuottamista kaikkiin medioihin. Sen suuntautumisvaihtoehdossa painotetaan tuotannollista osaamista. Enimmäkseen tämä tarkoittaa projektin hallintaa, tuotannon aikatauluttamista, budjetointia, rahoituksen hankkimista, kuvauspaikkojen järjestämistä, näyttelijöiden etsimistä, erilaisissa tiimeissä ja projekteissa työskentelyä, työryhmästä huolehtimista, markkinointia sekä koko mediatuotannon työprosessin, tuotannon kaaren ja work flow’n ymmärtämistä. Lisäksi AV-tuotannossa opiskellaan erilaisten tapahtumien tuottamista.

Kenelle ala on suunnattu?

Ala on suunnattu ylioppilaille, sukupuoleen tai siviilisäätyyn katsomatta. Enemmistö AV-tuotannon opiskelijoista on tällä hetkellä naisia, ikähaarukka 20-50.

Kuinka monta opiskelee koulussamme AV-tuotantoa?

Kaksi ryhmää (14G ja 15G), yhteensä noin 30 opiskelijaa.

Mitä hommia voi päästä tekemään kun valmistuu?

Tehtäväkenttä on laaja ja monipuolinen. Työllistyä voi mm. järjestäjäksi, tuotantokoordinaattoriksi, tuotantoassistentiksi, tuotantosihteeriksi, runneriksi tai vaikkapa someassistentiksi. Jos on teknisesti orientoitunut, voi työllistyä edit-, kamera- tai valoassistentiksi. Työpaikka voi olla tuotantoyhtiö, mainostoimisto, radio, mediatalo, tapahtumatoimisto tai vaikkapa taidegalleria. Moni saattaa myös valita ammatikseen yrittäjyyden, joka mahdollistaa oman yrityksen pyörittämisen tuottajan roolissa.

Millainen oppilas pärjää koulussa parhaiten? Entä AV-alalla?

AV-tuotantolinjalla pärjää mielestäni parhaiten opiskelija, joka on vastuuntuntoinen, ystävällinen, itsenäinen, yhteistyökykyinen, omatoiminen, nöyrä, luotettava, joustava, rohkea, näppärä ja tarkka. Sellainen supliikki tsemppari, jolla on psykologista silmää ja maalaisjärkeä ratkoa ongelmia. AV-alalla oppii parhaiten tekemällä.

Kuinka iso osa valmistuneista työllistyy omalle alalleen? Mitä töitä opettamasi oppilaat ovat saaneet?

AV-tuotantolinja on uusi, ja ensimmäinen ryhmä on vasta valmistumassa keväällä 2016. Tähän tietoon ainakin muutamat opiskelijat ovat saamassa työssäoppimispaikoiltaan suoraan jatkoa valmistumisen jälkeen. Paljastettakoon, että nämä muutamat työllistyvät esim. uusissa elokuvatuotannoissa; Tuntematon Sotilas ja Luokkakokous, sekä Talent -tv-ohjelmassa. Suuri osa hakee myös jatko-opiskelupaikkaa ammattikorkeakouluista ja taideyliopistosta.

Miten oppilaat oppivat parhaiten? Onko teillä kivaa koulussa?

Projektioppiminen, työelämälähtöisyys ja yksilölliset opintopolut ovat nyt kuuminta hottia opiskelussa. Ammattiprojektit, esim. erilaiset asiakastyöt, tapahtumat ja tuotannot mahdollistavat monipuolisen sisältökokonaisuuden oppia alan asioita turvallisesti oppilaitosympäristössä ja kentällä. Oikean työelämän simulointi on erittäin tärkeää, jotta siirtyminen työelämään olisi luontevampaa. Samalla tutustutaan ja opitaan hallitsemaan koko mediatuotannon työprosessia ja verkostoidutaan alan ihmisten kanssa. AV-tuotantolinja on sisällöllisesti monipuolinen ja tuottamista voi päästä harjoittelemaan myös pelituotannon tai musiikin puolella. Opiskelijat oppivat parhaiten tekemällä. Meillä on tehokas puolitoista vuotta yhteistä opiskeluaikaa, mikä vaatii äärimmäistä sitoutuneisuutta. Viimeiseksi puoleksi vuodeksi opiskelijat siirtyvät kentälle työssäoppimaan. Oppiminen on mukavaa ja meillä on tosi kivaa yhdessä! Parasta on kuulla positiivista palautetta työpaikoilta. Silloin tietää, että oppiminen on tuottanut tulosta, ja meiltä valmistuu hyviä ammattitaitoisia tyyppejä!

Mikä on vaikeinta AV-alalla, mitä olet itse kokenut?

Hektiset ja pitkät päivät, jatkuva muutos, stressi. Pitää rakastaa alaa, koska siinä yhdistyy usein työ ja vapaa-aika. Usein myös ihmissuhteet saattavat kärsiä työn takia. Luovalla alalla projektia ei voi jättää 8h työpäivän jälkeen, vaan siinä ollaan kiinni 24/7 niin kauan, kunnes se on ohi. Se on kuormittavaa ja vaatii ääretöntä joustavuutta, paineensietoa ja pitkää pinnaa niin itseltään kuin kumppaniltakin.

Mikä on elämänohjeesi AV-alan työntekijälle?

Asioilla on tapana järjestyä.

Millä iskulauseella kosiskelet seuraavat opiskelijat AV-tuotantolinjalle?

AV-tuotanto antaa siivet! Tämä iskulause tuli ensimmäisenä mieleen. Iskulauseessa on monta ajatusta ja tasoa. Siivet mm. kantavat elämään. AV-tuotantolinjalla opitaan myös paljon elämänhallintaan liittyviä asioita ja tapoja. Iskulause on kopio Redbullin mainoksesta. Markkinoiti on tärkeä osa mediatuotteen näkyväksi tulemista. Suoraa kopiointia ei saa koskaan tehdä, mutta hyvästä kannattaa ottaa mallia ja virheistä oppii. Lisäksi iskulaueessa on huumoria ja vähän mustaakin huumoria. Sitä tarvitaan alalla.

Slogan AV-tuotannolle?

Voisikohan se olla vaikka jotakin tällaista kuin ”Point of All” tai ”Point of it All” eli näkökulma kaikkeen… Tai näkökulma kaikesta…?